Avondwandeling 'Nacht van Vincent'

di 24 sep 2024

Op 2 november 2024 kan iedereen meedoen met de avondwandeltocht ’Nacht van Vincent’. Tijdens de avondwandeling, die start bij het Van Goghpad in Zweeloo en eindigt op de brink in Sleen, zijn tien culturele Van Gogh-belevenissen te zien en te horen. In de geest van Van Gogh is aan dit evenement een goed doel verbonden: de Voedselbank Zuidoost Drenthe.

Van herberg naar herberg.

In november 1883 ging Vincent van Gogh op de wagen van Hendrik Scholte vanuit Veenoord een dagje naar Zweeloo. 's Middags liep Vincent de tocht terug en kwam in het donker aan in Veenoord. Op 2 november 1883 schreef hij over zijn dagtocht een brief aan broer Theo.

Een deel van deze wandeling wordt opnieuw gelopen tijdens de avondwandeltocht ‘Nacht van Vincent’.

 

De start van de ruim 8 km lange wandeltocht is vanaf 19.00 uur in de boomgaard bij de voormalige herberg Mensingh, nu Bistro Tante Sweel in Zweeloo. De wandeling van ongeveer drie uur loopt via Noord-Sleen naar Sleen en eindigt op de brink bij de Grote Kerk. Daar stond in 1883 de herberg van de 78-jarige Lammegien Sanders. Van Gogh dronk daar waarschijnlijk een kop koffie en at er een stuk mik. Zo wordt er gewandeld van herberg naar herberg. In Sleen staan touringcars klaar, die de wandelaars terugbrengen naar de startlocatie in Zweeloo. 

 

In de tijd van Vincent was er weinig te beleven. Maar dat is tijdens de wandeling in 2024 anders. Er zijn onderweg op zo'n 10 locaties prachtige culturele belevenissen, die allemaal te maken hebben met Vincents tijd in Drenthe. Tijdens de wandeltocht zijn er theater, vertellingen, zang, film en dans te zien en te horen. En niet te vergeten een kudde met schapen. Er wordt live opgetreden door tientallen artiesten en vrijwilligers. En dat allemaal in het mysterie van het donker.

 

Vincent van Gogh had in zijn leven veel aandacht voor de mensen die het in de maatschappij niet gemakkelijk hadden. Hij hielp ze waar hij kon. Ook tegenwoordig zijn er mensen die steun zoeken en een voedselpakket nodig hebben, met deze wandeltocht wordt daar een bijdrage aan geleverd. De ticketprijs van € 10,00 komt ten goede aan de Voedselbank en de wandelaars wordt gevraagd producten uit hun voorraadkast mee te nemen naar de startlocatie, waar een innamepunt van de Voedselbank is.

 

De kosten van het wandelevenement worden betaald door de Stuurgroep Van Gogh Drenthe, provincie Drenthe, de gemeenten Coevorden en Emmen en door fondsen.

 

Aanmelden kan door een kaartje van €10,00 te bestellen via www.nachtvanvincent.nl

 

Terug

757436 bezoekers (1245822 hits) sinds 13-4-2011
Powered by webXpress